Olen ollut vaihtelevasti vähähiilihydraattisella ruokavaliolla nyt noin puoli vuotta. En siksi, että pelkäisin hiilihydraatteja tai kokisin niiden olevan pahasta, vaan siksi, että lähdin kokeilemaan tätä ja totesin sen olevan hyvä juttu minulle.
Moni pitää hiilareita mörkönä, ruokavalion mustana lampaana, joka lihottaa, tai ei ainakaan mahdollista painon putoamista. Kyse on kuitenkin ravintoaineesta, jota elimistö tarvitsee toimiakseen.
Mihin hiilareita tarvitaan?
Hiilihydraatti on elimistön ravintoaine. Yksinkertaisesti tarvitsemme hiilareita pitämään verensokeria tasaisena. Se, missä muodossa niitä saadaan ja miten paljon, on jokaisen omassa harkinnassa. Niitä kuitenkin tarvitaan.
Aivot tarvitsevat hiilareita. Monesti ajatellaan, että aivojen kannalta on tärkeintä pitää huolta siitä, että ne saavat tarpeeksi rasvaa toimiakseen optimaalisella tavalla, mutta myös hiilarit ja niiden vähyys ruokavaliossa vaikuttavat aivojen toimintaan. Puhun nyt esim. muistin toimimisesta ja ns. avosumusta.
Onko sinulla ollut koskaan tunne, että on vaikea saada aikaiseksi jotain, mitä pitäisi tehdä? Tai ei jaksa keskittyä tärkeän asian lukemiseen tai kuuntelemiseen? Työtoverin kertoma asia menee täysin ohi, vaikka kuinka yrität keskittyä siihen, mitä hän sanoo? Miten mahtaa olla ruokavaliosi hiilareiden laita?
Solut tarvitsevat hiilihydraatteja saadakseen energiaa, ne siis toimivat hiilihydraattien voimalla. Hiilarit myös hajottavat rasvaa. Eli aika hyödyllinen ravintoaine myös painonhallinnassa. Nyt en siis puhu esim. VHH- tai ketoruokavaliota vastaan, vaan ainoastaan kerron, mihin hiilihydraatteja tarvitaan.
Kaikki on korvattavissa, myös hiilihydraatit. Korvaaminen pitää kuitenkin tehdä oikein, jotta ei tee hallaa oman elimistönsä toimimiselle optimaalisella tavalla. Kuten alussa mainitsin, oma ruokavalioni on ollut vähähiilihydraattinen, ja nyt olen nostamassa hiilihydraattimääriä ruokavaliossani, jotta saan elimistöni toimimaan taas optimaalisella tavalla tavoitteisiini sopivaksi.
Laadulla on merkitystä
Jokainen tietysti vaikuttaa itse siihen, miten paljon syö hiilihydraatteja. Sanoisin kuitenkin, että tärkeintä on vaikuttaa laatuun. Se, mitä hiilareita elimistö saa, on pitkällä tähtäimellä todella tärkeää. Kuten mainitsin, hiilarit vaikuttavat verensokerin tasaisuuteen. Kun laatu on hyvä, veren glukoositaso pysyy pitkään tasaisena, eikä huippuja tule ylös- eikä alaspäin.
Sokeri on hiilihydraattia, ja sitäkin elimistö tarvitsee. On kuitenkin hyvä miettiä ja katsoa, minkälaista sokeria syö. Ns. luontainen sokeri ei ole pahasta, esim. hedelmiä voi syödä ihan hyvällä omallatunnolla, niissä ei ole lisättyä sokeria.
Jos haluat kiinnittää huomiota nimenomaa sokereihin, tutustu tuotteisiin, joita syöt ja kiinnitä huomiota niihin lisättyihin sokereihin. Huomioi kuitenkin, että jos lempparileivässäsi on lisättyä sokeria, se ei todennäköisesti pilaa ruokavaliotasi. Kyse on aina kokonaisuudesta. Kirjoitan aiheesta 80/20 joskus myöhemmin.
Hiilareita saat marjoista, hedelmistä, viljatuotteista, maitotuotteista, juureksista, kasviksista jne. Käytännössä voit syödä mitä vaan, kannattaa vain huomioida tuotteen laatu. Mitä puhtaampaa ja käsittelemättömämpää ruoka on, sitä laadukkaampaa se on. Pätee myös muihin energialähteisiin.
Aina on uusi mahdollisuus
Koen lohdulliseksi sen, että tänään on jälleen uusi päivä, joten tänään minulla on myös uusi mahdollisuus. Kun ajattelen omia ruokailutottumuksiani, mietin, onko tämä sitä, mihin voin sitoutua lopuksi elämääni. Onko tämä sitä, mitä haluan tarjota omalle elimistölleni tästä päivästä lähtien koko lopun elämääni? Tätä kannattaa miettiä, jos nyt ei ihan joka päivä, niin ainakin kerran viikossa.
Jokainen päivä on uusi mahdollisuus. Tänäänkin voit tehdä muutoksen parempaan suuntaan, siihen suuntaan, joka vie sinua ruokavaliosi kautta kohti hyvinvointia ja terveyttä, sillä tavalla kuin itse sen ajattelet.
Hyvinvointia elämääsi
Tanja